Ny dom slår hårdt ned på gule plader

PrintPrint
Det kan blive dyrt at omgå reglerne angående gulpladebiler. Det afgør ny dom.

En simpel rutinekontrol af en bil på gule plader har ført til en ny dom, der fastslår, at personen bag rettet skal betale for hele det år, han har haft bilen til rådighed af virksomheden. Også selvom han muligvis kun har brugt bilen privat den ene gang.

Han skal nemlig selv kunne dokumentere, at han ikke tidligere har brugt bilen til private ærinder, mens han har haft bilen. Ifølge domstolen i Østre Landsret er der kun en god måde at gøre det på: Kørebøger.

GULE PLADER

I 2012 blev der købt 24.068 køretøjer på gule plader.

Antallet af biler på gule plader har været stigende de seneste år, dog langt fra i samme omfang som almindelige personbiler.

Pr. 1. januar 2013 blev det muligt at købe 'dagsbeviser' til 225 kr. pr. stk., til hvis man ønsker at anvende sin gulpladebil til privat kørsel. Læs mere her.

Når man køber en bil på gule plader, så sparer man registreringsafgiften og moms. Til gengæld følger der en lang række regler med for brugen af bilen, eksempelvis at den ikke må bruges privat. Læs mere her.

Kilde: Skat og Bilmagasinet.dk

"Der er ikke mange, der kører rundt i en gulpladebil, der til daglig tænker over at føre kørebog over alle ture, de er på. Men det er det, som Skat og domstolen siger, at man skal gøre. 

En dyr affære

I dette tilfælde drejer sagen sig om en driftsleder fra et kurerfirma, der ifølge PwC blev stoppet i en rutinekontrol, hvor Skat kunne se, at han ud over de varer, han skulle levere til en kunde, også havde privatindkøb med i bilen.

Det mener Skat og Østre Landsret er bevis for, at driftslederen har brugt bilen privat. Og da han ikke kunne bevise, at han ikke tidligere har gjort noget lignende, så bliver han nu beskattet af det år, han har haft bilen til rådighed.

Derudover kommer også den moms og de afgifter, som man undgår, når man køber en bil på gule plader. Det betyder, at bilen bliver noget nær dobbelt så dyr, som da den oprindeligt blev købt.

Første dom

Dommen er den første i den her type sager, efter at reglerne på området blev ændret i 2009. Indtil nu har det derfor været uvist, hvordan domstolen ville gribe det an.

Vidtrækkende konsekvenser

Det har derfor potentielt vidtrækkende konsekvenser for personer, der bliver snuppet af Skat i lignende situationer, forklarer John Cerderskjold Kierans. Personer skal altså kunne bevise, at de ikke har brugt bilen privat nogensinde.

"Jeg mener ikke, at det er en meget voldsom dom. Med gulpladebiler slipper man for skatter og afgifter. Så når personer snyder, så overtræder de nogle regler, der ellers er meget gunstige," siger han.

Kilde: http://epn.dk/samfund/politik/ECE6154616/ny-dom-slar-hardt-ned-pa-gule-plader/

Nyheder

Bruun & Dalgaard - Medlem af FSR - danske revisorer
Jernbanegade 7 • 7400 Herning
T: 9711 6800 • F: 9711 6868 • M: 2011 6800
revisor [at] bruun-dalgaard [dot] dk